Amb les teves mans inicia un servei per oferir refugi a dones en perill imminent uEstableix tres
centres: a l’Alt Empordà, el Baix Empordà i el Ripollès per «donar resposta a un buit en la seva atenció»

L’associació empordanesa Amb les teves mans ha iniciat un servei d’urgència i  mergència destinat a proporcionar suport i un lloc segur per a les dones víctimes de violència de gènere a la província de Girona. Milton Sánchez, membre de l’associació, ha explicat la importància vital d’aquesta iniciativa: «La situació de les dones que  ateixen violència de gènere és crítica i necessita una resposta immediata, ja que moltes d’aquestes dones viuen situacions d’autèntic terror, rebent agressions, veient-se obligades a marxar de casa, sovint amb nens, i buscant la protecció de les forces de seguretat com la policia o els Mossos d’Esquadra. Tot i això, després de presentar una denúncia, les coses es tornen més complicades».
Milton Sánchez remarca que després de l’interrogatori policial, hi ha un buit enorme en l’atenció a aquestes dones. Sovint no tenen un lloc segur on anar, i això les exposa a un alt risc, ja que és usual que acabin tornant a les seves llars on els seus agressors les  menacen i agredeixen de nou. La manca d’alternatives fa que aquest cicle de violència  igui difícil de trencar. «Les primeres nits són crucials després d’una pallissa. La dona no pot pensar amb claredat i necessita un temps per curar les ferides i començar a prendre les decisions.
Nosaltres no intervenim ni jutgem, només la recollim i li fem acompanyaments des d’un lloc segur, i després redefinir la seva vida amb els recursos de serveis socials. No hi ha recursos suficients per poder-ho solucionar. L’associació ha establert tres centres, un a l’Alt Empordà, un altre al Baix Empordà i un tercer al Ripollès. Cada centre ofereix nivells diferents de seguretat segons la necessitat de cada cas. Les dones són custodiades i protegides en aquests centres, i quan la policia o els jutges les necessiten per prestar declaració, l’associació es responsabilitza de traslladar-les segurament i assegurar-se que no corrin perill. «Podem arribar a tenir entre els tres llocs entre quinze i vint dones amb fills. Són espais segurs que eviten que una dona no tingui un lloc on dormir quan a les tres de la matinada, per exemple, ha de fugir de l’agressor». El treball de l’associació no es limita a proporcionar refugi físic; també col·labora amb serveis socials per arantir assistència psicològica i social. Aquesta col·laboració és crucial per ajudar a aquestes dones a reconstruir les seves vides sense intervenció ni judici, només acompanyament des de l’anonimat i la seguretat. Milton Sánchez expressa com aquesta iniciativa ja està sent un èxit en la seva primera etapa: «Hem estat capaços de donar suport en un cas de maltractament, abans, fins i tot, d’haver establert un protocol d’actuació, juntament amb el cos de Mossos, davant la necessitat imminent de la víctima: una dona embarassada que rebia cops de puny a tot el cos i també a la panxa perquè l’agressor volia que perdés el seu fill. Ara es troba en un lloc segur on romandrà els propers trimestres per tenir la tranquil·litat que requereix aquest moment i poder afrontar amb claredat com seguir amb la seva vida». Davant la manca de recursos, com a obstacle important per garantir una assistència completa a les víctimes de violència de gènere, és crucial el paper de les administracions locals i autonòmiques de cara a augmentar el suport financer a aquests serveis. «En el nostre cas, la Generalitat subvenciona el servei que fem, per cobrir bàsicament el servei d’allotjament i menjar, però hi ha altres despeses que cobrirem amb els fons de l’associació, ja que considerem un projecte prioritari davant l’augment exponencial de la violència de gènere». En aquest primer semestre de l’any, les dones afectades per aquesta xacra han augmentat un deu per cent a la província de Girona. Amb les teves mans espera presentar aquest servei al Consell Comarcal per continuar millorant la vida d’aquestes dones, atenent-les i ajudant-les, donant-los un lloc segur i una oportunitat per canviar les seves vides

“Molta gent petita, en

llocs petits, fent petites

coses, pot canviar el

món.”

Proverbi africà

Associació Amb les Teves Mans.

NIF:G55258909,

Nº REGISTRE ASSOCIACIONS DE LA GENERALITAT: 58277,  RONGD: 838,  AECID: 3481.

Plaça Església, nº 10  17256  PALS